Turpeen poltto tuhoaa ilmaston ja ympäristön

Julkaistu Keski-Suomalaisessa 29.3.2012

 

Keski-Suomen polttavin ympäristökysymys on turpeenpoltto. Sen iso osuus energiantuotannosta ei ole linjassa Suomen ilmasto- ja ympäristötavoitteiden kanssa: hiilidioksidipäästöt ovat valtavat ja vaikutukset suomalaiseen suoluontoon ja sen vauhdilla häviävään lajistoon merkittävät.

Turpeenpolton hiilidioksidipäästöt ovat samaa luokkaa kuin kivihiilen aiheuttamat. Jyväskylän Enegia tuottaa sähköstään 45 prosenttia turpeella, mikä nostaa maakunnan hiilidioksidipäästöt taivaisiin.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan turpeenpoltto lämmittää ilmakehää 200-kertaisesti suhteessa siitä saatuun energiamäärään. Keski-Suomen vuosittaiset kasvihuonepäästöt ovat nyt noin viisinkertaiset kestävään tasoon verrattuna.

Ilmastotavoitteisiin pyrittäessä turpeen tulisi olla suurin yksittäinen päästöleikkausten kohde. Yle uutisoi (14.3.2012) Jyväskylän Energian tavoitteista kasvattaa merkittävästi uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Tavoite tuottaa 70 prosenttia sähköstä uusiutuvin luonnonvaroin vuoteen 2025 mennessä on hyvä lähtökohta, mutta jäljelle jäävän 30 prosentin tuottaminen fossiilisin polttoainein, turve mukaan luettuna, on silti merkittävä ympäristöhaitta. Turpeenpoltosta on luovuttava kokonaan energiantuotannnossa.

Taija Roiha, pj.

Katriina Ojala, vpj.

Keski-Suomen Vasemmistonuoret

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s