Perustulo turvaa nuorten toimeentulon

Kannanotto 21.3.2012
Vapaa julkaistavaksi heti

Keski-Suomen Vasemmistonuoret vaatii Suomeen kaikille täysi-ikäisille maksettavaa vastikkeetonta perustuloa. Perustulon on oltava riittävän suuri kattaakseen elämisen peruskustannukset, eikä se saa heikentää nykyisen sosiaaliturvan tasoa. Perustulo selkeyttäisi sotkuista ja hidasta sosiaaliturvajärjestelmää sekä vapauttaisi ihmiset tekemään mielekästä työtä luukulta toiselle juoksemisen sijaan.

Etenkin työ- ja opiskelupaikkaa vailla olevien nuorten toimeentulo on tällä hetkellä erittäin epävarma. ”Jos työttömyysetuus tai opintotuki yllättäen evätään tukiviidakossa eksyneeltä nuorelta, joutuu hän todella tyhjän päälle. Viime syksynä opiskelijat joutuivat odottamaan toimeentulotukipäätöksiään jopa kuusi viikkoa lakisääteisen kahden sijaan”, kertoo Keski-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Taija Roiha.

Nykyisessä järjestelmässä monet nuoret ja opiskelijat joutuvat toimeentulonsa turvatakseen ottamaan vastaan minkä tahansa työpaikan. Tämä antaa työnantajille mahdollisuuden polkea palkkoja ja työehtoja, ja heikentää samalla näillä aloilla täysipäiväisesti työskentelevien neuvotteluasemia. ”Nuoret joutuvat myös hakemaan ammatillisia opiskelupaikkoja vain turvatakseen oikeutensa työmarkkinatukeen, vaikkei heillä ole motivaatiota lähteä opiskelemaan kyseistä alaa. Tämä on hyvä esimerkki nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän järjettömyydestä”, Roiha linjaa.

Tehokkuusajattelun lisääntyessä myös silppu-, halpa- ja ilmaistyövoiman käyttö sekä pakkoyrittäjyys lisääntyvät, eikä palkkatyö enää automaattisesti turvaa toimeentuloa. Palkkatyön rooli yhteiskunnassa on pysyvästi muuttunut. ”Perustulo luo edellytykset omaehtoiselle opinto-, kansalais- ja kulttuuritoiminnalle, joka tuottaa henkistä pääomaa koko yhteiskunnalle. Yhteiskunnan on tunnustettava muunkin kuin taloudellista lisäarvoa tuottavan työn arvo”, vaatii Roiha.

Kaikille maksettava riittävän suuruinen perustulo pienentää kuilua eri yhteiskuntaluokkien välillä ja tasaa radikaalisti tuloeroja.

Keski-Suomen Vasemmistonuoret valitsi vuosikokouksessaan Jyväskylässä 21.3. Taija Roihan toiselle puheenjohtajakaudelle. Varapuheenjohtajaksi valittiin Katriina Ojala, hallituksen jäseniksi Arno Aranko, Milla-Maria Hietala, Samuel Lindholm, Tuomas Salminen, Sirpa Varis ja Mia Varjus sekä varajäseniksi Marjukka Huttunen, Johannes Kuhmonen ja Riku Manninen.

Lisätietoa:
Taija Roiha
Keski-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja
puh. 050 400 6786

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s